Introduktion till Bitcoin

Bitcoin är den första digitala valutan och skapades 2008 av en anonym person som har Satoshi Nakamoto som sitt alias. Sedan dess har värdet av digitala valutor ökat drastiskt och intresset för just Bitcoin och blockchain-teknologin blivit enorm.

Bitcoin har flera fördelar jämfört med andra valutor när det kommer till smidighet, transaktionskostnader, förvaring av värde, och framförallt säkerhet. Bitcoin kan överföras direkt från person till person via nätet utan att transaktionen registreras hos en bank eller annat centraliserat institut. Det innebär betydligt lägre avgifter, snabbare transaktioner, och det bästa av allt, du kan växla och använda Bitcoin i alla länder.

Att skicka eller ta emot Bitcoin är ungefär lika lätt som att skicka iväg ett email. Så det dyker ofta upp frågor om hur säkert och hållbart hela systemet är, men sanningen är att Bitcoin inte går att hacka eller förstöras pga. att hela blockkedjan uppdateras varje gång en transaktion görs, vilket sker flera tusentals gånger varje minut.

Ett enkelt sätt att förstå sig på Bitcoin, är att se Bitcoin som digitala pengar som du kan skicka över Internet via blockchain-teknologin. Med andra ord, så finns alla transaktioner samt summor av Bitcoin på blockkedjan i form av en ”decentralized ledger” vilket kan ses som ett jättelångt Excel-kalkylblad med massa krypteringar av matematiska adresser. Dessa krypterade adresser är helt offentliga men anonyma eftersom krypteringarna består av enbart en massa nummer och siffror.

Om vi nu ska jämföra den svenska kronan till Bitcoins så finns det ett par stora olikheter, till exempel så är Bitcoin helt digitalt och finns inte som kontant, vilket är mycket smidigare. En annan stor fördel är att Bitcoin har ett begränsat antal vilket betyder att det finns noll inflation i jämförelse med andra traditionella valutor där den centrala Världsbanken har makten att trycka fler kontanter.

Hur många Bitcoin finns det?

 

Köpa Bitcoin

Det finns flera sätt du kan köpa Bitcoin. Enklaste sättet är att köpa direkt från Coinbase där du kan betala snabbt och enkelt med ett vanligt bankkort. Du kan också köpa från andra person som är villiga att sälja Bitcoins, i så fall rekommenderar vi LocalBitcoins.

Vi har dessutom en komplett och lättläst guide som steg för steg lär dig alla olika sätt om hur du kan köpa Bitcoin. Guiden hittar du här.

Förvara Bitcoin

Dina Bitcoin kan förvaras på ett antal olika sätt, men det vi rekommenderar är digitala plånböcker eller så kallad ”hardware wallets”, som gör det enkelt för dig att skicka, ta emot, och hålla koll på dina Bitcoin på ett säkert sätt.

Precis som vår ”Köpa Bitcoin”-guide så har vi en guide på hur du enkelt och säkert kan förvara dina Bitcoin. Klicka här för att komma till ”Förvara Bitcoin”-guiden.